Żeberka w sosie BBQ

Czas: 24 h+ 1,5 h
Dla ilu osób: 2
Trudność:łatwe

POTRZEBUJESZ:

Żeberka:

- 1/2 paska żeberek
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka soli morskiej
- łyżeczka czosnku w proszku
- łyżeczka suszonej cebuli
- łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- łyżeczka suszonej ostrej papryki
- łyżeczka brązowego cukru
- natka pietruszki i papryczka chill do przybrania
- sos BBQ ( przepis )


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żeberka umyj i osusz. Do moździeża wsyp wszyskie suche składniki marynaty i utrzyj na proszek. Natrzyj dokładnie żeberka marynatą i wstaw je na dobę do lodówki.

Krok 2.
Przełóż żeberka do nacznia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę. Po godzinie, posmaruj żeberka sosem BBQ ( przepis ), odczekaj 10 min i posmaruj je ponownie. Na ostatnie 3-5 minut włącz w piekarniku funkcję grilla by wierzch żeberek się przypiekł i stał się chrupiący. Podawaj z czym chcesz, najlepsze będą opiekane ziemniaczki!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!