Pikantna wołowina z makaronem ramen

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Wołowina:

- ok. 300 g steku wołowego (np. Antrykot)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego


Dodadki:

- 3 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 2 cm imbiru
- papryczka chilli
- szczypior
- ok 150 g makaronu ramen
- łyżka sosu sojowego
- łyżka sosu sojowego
- ok. 2-3 łyżeczki sezamu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wymieszaj w misce: sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki i wrzuć do marynaty. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
W międzyczasie przygotuj resztę dodatków. Czosnek, pokrój w plasterki, cebulę i pora pokrój w piórka. Marchewkę, seler i imbir obierz i pokrój w słupki. Papryczkę chilli oczyść z pestek i pokrój w ok 1 cm paseczki. Szczypior pokrój pod kątem.


Krok 3.
Wyjmij mięso z lodówki, i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową. Na suchej patelni upraż sezam. Uważaj by się nie spalił (wtedy będzie gorzki). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Krok 4.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2-3 łyżki oleju, poczekaj aż dobrze się rozgrzeje. Wrzuć mięso na gorący tłuszcz i smaż ok 3-4 min, do miękkości po czym wyjmij na talerzyk. Dolej olej i smaż po kolei: czosnek i chilli, następnie marchew, seler i imbir. Smaż aby trochę zmiękły lecz nadal były chrupiące. Dorzuć cebulę i pora, smaż ok 1 min. Dorzuć mięso i makaron, wlej łyżkę sosu sojowego i ostrygowego, wymieszaj wszystko razem. Smaż ok 3-4 min.


Krok 5.
Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć pokrojony szczypior i uprażony sezam. Wymieszaj wszystko ze sobą. Podawaj gorące.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!