Wołowina chop suey ze smażonym ryżem

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Wołowina:

- ok. 200 g steku wołowego (np. Antrykot)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka miodu
- ząbek czosnku


Dodadki:

- 100 g ryżu jaśminowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1/2 selera korzeniowego
- ok. 2 cm imbiru
- garść kiełków stir-fry
- ok. 1 łyżeczki białego i czarnego sezamu
- 4 łyżki oleju kokosowego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wymieszaj w misce: sos sojowy, ocet ryżowy, łyżeczkę miodu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki i wrzuć do marynaty. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
W międzyczasie przygotuj resztę dodatków. Imbir, marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w słupki, cebulę i pora pokrój w piórka.


Krok 3.
Wyjmij mięso z lodówki i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.


Krok 4.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego, poczekaj aż dobrze się rozgrzeje. Wrzuć mięso bez marynaty (zostaw ją na później) na gorący tłuszcz i smaż 3-4 min do miękkości po czym wyjmij na talerzyk. Dołoż kolejne 2 łyżki oleju i smaż po kolei: marchewkę, seler, pietruszkę i imbir tak by trochę zmiękły lecz nadal były chrupiące. Dorzuć cebulę i pora, smaż ok. 1 min. Wsyp ryż, podsmaż 2 minuty i dorzuć mięso, dobrze wymieszaj wszystko razem. Wlej marynatę z mięsa. Smaż jeszcze 3 minuty.


Krok 5.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sezam i wymieszaj. Podawaj gorące.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!