Klasyczne włoskie Tiramisu

Czas: 45 min + 24h
Dla ilu osób: 2-4
Trudność:łatwe

POTRZEBUJESZ:

Tiramisu:

- 300 g serka mascarpone
- 3 jajka
- opakowanie biszkoptów
- filiżanka kawy
- 70 g cukru pudru
- ok. 50ml alkoholu (rum/whisky/marsala)
- czekolada/kakao/wiórki kokosowe do przybrania


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem pudrem na biały krem ( ok. 5 min ). Jeśli chcesz dodać białka by krem był trochę lżejszy, ubij na sztywno 1 białko z odrobiną soli. Gdy utrzesz żółtka i ubijesz białko wyjmij serek mascarpone z lodówki i wymieszaj z utartymi żółtkami na gładki krem, tak by nie było grudek (ale nie mieszaj za długo). Następnie delikatnie wmieszaj do kremu białko. Wstaw na 30 min do lodówki.

Krok 2.
Do małej miseczki wlej wystudzoną kawę. Maczaj w niej biszkopty (wystarczą 1-2 sekundy) i układaj równą warstwą w naczyniu. Na biszkopty nałóż krem i rozsmaruj dokładnie. Powtórz czynnośc z biszkoptami i kremem. Gdy skończysz, wstaw Tiramisu do lodówki na 6 godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem, do udekorowania wierzuchu możesz użyć kakao, wiórków ciemnej lub białej czekolady, lub owocowego musu.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!