Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady i truskawkami

Czas: 1,5h + 12h
Dla ilu osób: 2-4
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Kruche ciasto:

- 180 g mąki orkiszowej + 2 łyżki (do oprószenia formy)
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%


Krem z białej czekolady:

- 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 175 ml śmietanki kremówki
- świeże truskawki


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką. Następnie wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15 minut aż brzegi i spód będą złote. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 3.
Przygotuj krem. Tabliczki czekolady połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubij. Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj na gładką masę (najlepiej trzepaczką). Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie mieszając połącz składniki.


Krok 4.
Na wystudzone ciasto przelej krem. Na wierzchu poukładaj ulubione owoce, np. truskawki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na min. 12 godzin.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!