Tarta ze ślwikami

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 2-4
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Kruche ciasto:

- 180 g mąki orkiszowej + 2 łyżki (do posypania formy)
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%


Nadzienie:

- 4 łyżki dżemu śliwkowego
- 1 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki płatków migdałowych


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Umyj i osusz owoce. Przekrój każdą śliwkę na pół i usuń pestkę. Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką.


Krok 3.
Nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Wylep formę ciastem i ponakłuwaj je widelcem. Piecz przez ok. 12 minut aż nabierze delikatnego, złotego koloru. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 4.
Posmaruj dno tarty dżemem śliwkowym. Poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Piecz kolejne 12 minut w 180ºC.


Krok 5.
Przed podaniem posyp płatkami migdałów.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!