Tarta z kremem z białej czekolady, bezą i pestkami granatu

Czas: 1,5h + 24h
Dla ilu osób: 4
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Kruche ciasto:

- 180 g mąki orkiszowej + 2 łyżki (do oprószenia formy)
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 30%


Krem z białej czekolady:

- 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- beza (przygotowana samodzielnie lub z cukierni)
- pestki granatu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką. Następnie wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15 minut aż brzegi i spód będą złote. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 3.
Przygotuj krem. Śmietankę wlej do rondelka i podgrzej (nie gotuj). Dodaj połamane na kawałki 2 tabliczki białej czekolady i mieszaj delikatnie aż oba składniki się połączą. Zdejmij naczynie z palnika. Gdy płyn trochę ostygnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładką masę.


Krok 4.
Na ciasto przelej wystudzony krem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 24 godziny.


Krok 5.
Udekoruj pokruszoną bezą i pestkami granatu.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!