Tarta karmelowa

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 8
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Kruche ciasto:

- 180 g mąki pszennej + 2 łyżki (do oprószenia formy)
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany


Masa karmelowa:

- 250 g białego cukru)
- 50 ml wody
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g orzechów, np. nerkowca


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką. Następnie wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 15-20 minut aż brzegi i spód będą złote. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 3.
Przygotuj masę karmelową. Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę i rozpuść (nie mieszaj). Poczekaj aż syrop nabierze złotego koloru. Powoli dolej śmietankę, dodaj masło i wymieszaj. Gotuj do czasu zgęstnienia masy.


Krok 4.
Część orzechów posiekaj, resztę zostaw w całości.


Krok 5.
Przelej masę karmelową na spód od tarty i posyp orzechami. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!