Szybkie curry z kurczakiem

Czas: 45 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Curry:

- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1/2 chili
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 lyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżka curry
- sól i pieprz
- olej
- 4 chlebki naan (przepis) lub 150 g ryżu
- kilka listków świeżej kolendry


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obierz czosnek i imbir. Pokrój w plasterki. Papryczkę chilli przekrój na pół i w zależności czy lubisz pikantne potrawy, zostaw pestki lub usuń. Cebulę pokrój w piórka a kurczaka w kostkę. Dopraw mięso solą i pieprzem. Odstaw na 15 min.


Krok 2.
Rozgrzej na patelni olej, wrzuć czosnek, imbir, papryczkę chilli i smaż ok. 2 minutki. Dorzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dorzuć kurczaka i obsmaż z każdej strony. Zalej wszystko przecierem pomidorowym. Dopraw zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami kolendry, curry, solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 30 min.


Krok 3.
Podawaj z indyjskim chlebkami naan lub ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!