Szybki kajmakowy mazurek

Czas: 1,2h
Dla ilu osób: 4
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Kruchy spód:

- 180 g mąki orkiszowej
- 90 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko


Masa Kajmakowa:

- 200 g białego cukru
- 30 ml wody
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 ml tłustego mleka
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- bakalie, np. orzechy włoskie, orzechy nerkowca, suszone morele i żurawina, jagody goji


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji piasku. Następnie dodaj cukier puder, jajko i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Pokrój suszone morele w paski. Przygotuj orzechy. Pomarańczę umyj bardzo dokładnie, nastepnie obierz cienko połówkę owocu (skórka od wewnętrznej strony powinna być pozbawiona białej błonki). Skórkę przelej na sitku wrzątkiem i pokrój w bardzo cienkie paski.


Krok 3.
Nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto i ponakłuwaj widelcem. Papier z ciastem przenieś na blachę. Piecz przez 15-20 minut aż osiągnie złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 4.
Przygotuj masę kajmakową. Do rondelka wsyp cukier, dolej wodę i rozpuść (nie mieszaj). Poczekaj aż syrop nabierze złotego koloru. Powoli dolej śmietankę, mleko i wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia masy mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.


Krok 5.
Posmaruj przestudzony spód ciepłą masą kajmakową. Bakalie układaj od razu, dopóki kajmak jest plastyczny, delikatnie wciskając je w masę. Całość posyp przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!