Pesto z zielonych szparagów

Czas: 1,2h + 12h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Pesto:

- 200 g zielonych szparagów
- garść orzeszków pini (lub innych np: nerkowca)
- ząbek czosnku
- ok. 200 ml dobrej oliwy z oliwek
- ok. 50 g startego parmezanu
- sól
- odrobina soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Szparagi pokrój na kawałki 3-4 cm i ugotuj do miękkości, ok 10 min.


Krok 2.
Do blendera włóż szparagi, orzeszki i czosnek. Miksuj ok 20 sekund. Dopraw solą i pieprzem. Dolej oliwę i miksuj 10-20 sekund tak by było widać składniki. Dosyp parmezan i ponownie miksuj 10 sekund. Na koniec dodaj sok z cytryny.


Krok 3.
Przygotuj tosty, posmaruj pesto i połóż na wierzch wędzonego łososia.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!