Ryba po kantońsku z czerwonym ryżem

Czas: 40 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Ryba po kantońsku:

- 400 g filetów z dorsza bez skóry
- 200 g czerwonego ryżu
- ok. 3 cm korzenia imbiru
- dymka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Filety opłucz i osusz, posól z obu stron. Obierz imbir i pokrój w paseczki.


Krok 2.
Na garnku z gotującą się wodą ustaw wkładkę do gotowania na parze. Rybę przełóż na wkładkę, posyp imbirem, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min.


Krok 3.
W tym czasie ugotuj ryż i pokój dymkę w cienkie paski. W rondelku podgrzej razem oleje arachidowy i sezamowy.


Krok 4.
Ryż i rybę przełóż na talerze, posyp dymką i polej sosem sojowym. Na koniec skrop rybę gorącą mieszanką olejów.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!