Ravioli z ricottą i szpinakiem

Czas: 1,2h
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Ciasto na ravioli:

- 150 g mąki pszennej
- 50 g semoliny
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli


Farsz:

- 150 g sera ricotta
- 300 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- starta gałka muszkatałowa
- sól i pieprz
- 1 jajko


Sos szałwiowy:

- 50 g masła
- garść liści szałwi


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wymieszaj dokładnie składniki na ciasto i zagnieć na gładkie ciasto. Odstaw na 30 min by odpoczęło.


Krok 2.
Odkrój kawałek ciasta i przepuszczaj przez maszynkę do makaronu aż będzie bardzo cieniutkie i będzie miało kształt mniej więcej długiego prostokąta. Połóż ciasto na stolnicy i dmuchnij w nie lekko. Jeśli delikatnie się uniesie jest wystarczająco cienkie. Użyj radełka by wykroić ładny prostokąt


Krok 3.
Przygotuj farsz. Podsmaż szpinak na maśle z dodatkiem soli, pieprzu, tartej gałki muszkatałowej i czosnku przeciśniętego przez wyciskarkę. Gdy szpinak zmniejszy swoją obiętość zdejmij go z ognia, odstaw na kilka minut do przestygnięcia a następnie dodaj do sera.


Krok 4.
Ciasto ułóż na powierzchni dokładnie posypanej mąką. Farsz rozkładaj małą łyżeczką w odstępach 3-4 cm na połowie rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół farszu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie przykryj całość drugą częścią ciasta i dociśnij brzegi wokół farszu, tak by pozbyć się powietrza i skleić ciasto.


Krok 5.
Przy pomocy radełka wytnij ładne, kwadratowe ravioli. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną (3-4 min).


Krok 6.
Na patelni roztop masło, dodaj liście szałwi i smaż przez 2-3 minutki. Odcedź i wyłóż gotowe pierożki na talerz, polej masłem szałwiowym, posyp tartym parmezanem. Podawaj gorące!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!