Ragu bianco z indykiem i razowym penne

Czas: 1h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Ragu bianco:

- ok. 300 g mięsa z indyka
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 chili
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu z kurczaka
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 - 4 listki laurowe
- 50 g tartego parmezanu
- 150 g razowego makaronu penne
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrój w drobną kostkę cebulę, marchewkę i selera. Drobno posiekaj też chili i mięso z indyka (może być zmielone).


Krok 2.
Rozgrzej na patelni oliwę, wrzć cebulę, marchewkę i selera, podsmaż chwilkę. Dorzuć cały ząbek czosnku, posiekane chili, gałązki tymianku i liście laurowe. Zamieszaj i smaż jeszcze 3 min. Po tym czasie dodaj indyka i smaż 5 - 10 min.


Krok 3.
Wlej na patelnię wino i poczekaj aż alkohol wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Skosztuj i ewentualnie ponownie dopraw. Dodaj bulion z kurczaka. Przykryj patelnię, zmiejsz ogień i duś 30 - 35 min.


Krok 4.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij z sosu czosnek i gałązki tymianku. Dodaj makaron na patelnię, posyp tartym parmezanem i posiekaną naktą pietruszki. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe! Podawaj z białym winem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!