Quiche z pomidorkami cherry, cebulą i mozzarelą

Czas: 1h
Dla ilu osób: 4
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Kruche ciasto:

- 200 g mąki pszennej + 2 łyżki (do oprószenia formy)
- 120 g masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli


Nadzienie:

- 4 jaja
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 ml mleka 
- ok. 150 g starego żółtego sera
- 2 plasterki szynki serrano
- średnia czerwona cebula
- 100 g mozzareli
- 10 pomidorków cherry
- szczypior


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj jajko oraz sól i jak najszybciej zagnieć. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką. Następnie wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem.


Krok 3.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do miski wlej jajka, śmietankę i mleko. Dopraw solą, pieprzem, tartą gałką muszkatałową i wymieszaj dokładnie. Zetrzyj ser żółty na tarce z dużymi oczkami.


Krok 4.
Na ciasto wysyp starty ser. Potem wlej masę jajeczną. Poukładaj składniki tak jak chcesz i wstaw do piekarnika na 40 min, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru.



ŻYCZYMY SMACZNEGO!