Pudding z quinoa

Czas: 2h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Pudding:

- 60 g ziaren quinoa (komosy ryżowej)
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki cukru
- 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Komosę przesyp na drobne sito, opłucz dokładnie pod bieżącą wodą.


Krok 2.
Do garnka lub na głęboką patelnię wlej puszkę mleczka kokosowego. Wsyp cukier, wymieszaj. Zagotuj pod przykryciem i dodaj komosę.


Krok 3.
Zmniejsz ogień i gotuj powoli pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Jeśli podczas gotowania duża część płynu odparuje i ziarna zacznął przywierać do dna, dolej niewielką ilość przegotowanej, gorącej wody. Gotuj ok. 35 minut, do uzyskania konsystencji puddingu.


Krok 4.
Ugotowany pudding przełóż do pucharków. Odstaw do przestygnięcia.


Krok 5.
Świeże truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładki mus. Truskawki mrożone możesz zmiksować od razu lub wcześniej rozmrozić.


Krok 6.
Przełóż mus do pucharków z puddingiem. Udekoruj wiórkami kokosowymi i listkami mięty.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!