Kruch placek z makiem i bakaliami

Czas: 2h + 12h
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Masa makowa:

- 300 g maku
- 30 g miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 150 ml mleka
- 2 białka
- 1 łyżka masła
- 60 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g siekanych migdałów lub płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych


Kruche ciasto:

- 300 g mąki pszennej + 2 łyżki (do oprószenia formy)
- 85 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła + 1 łyżeczka (do posmarowania formy)
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 30%
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Dzień wcześniej zalej mak wrzątkiem i odstaw na całą noc.


Krok 2.
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 3.
Odcedź mak na drobnym sicie, delikatnie odciśnij by pozbyć się nadmiaru wody. Zmiel trzykrotnie.


Krok 4.
Mleko podgrzej nieznacznie w rondelku razem z masłem, cukrem i miodem. Mieszaj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.


Krok 5.
Zalej rodzynki gorącą wodą, odstaw na kilka minut a następnie odcedź. Posiekaj migdały. Ubij pianę z białek.

Krok 6.
Do masy makowej dodaj mleko z miodem, cukrem i masłem, rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową, cynamon i ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj w masę ubite białka.


Krok 7.
Wysmaruj formę do tarty niewielką ilością masła i oprósz mąką. Formę wyklej 2/3 ciasta. Spód tarty posmaruj powidłami śliwkowymi. Masę makową przełóż na ciasto i wyrównaj powierzchnię.


Krok 8.
Nagrzej piekarnik do 170ºC (grzanie góra-dół). Rozwałkuj resztę ciasta, wytnij ciasteczka w wybranym kształcie i poukładaj na masie makowej. Piecz ok. 60 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!