Pizza "Quattro Fromaggi" na grubym cieście

Czas: 3,5h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Ciasto na pizzę:

- 250 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki miodu
- 150 ml letniej wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g soli


Sos pomidorowy:

- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek


Składniki na pizzę:

- 100 g mozzarelli
- 100 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola/Lazur)
- 100 g sera koziego
- 100 g sera edamskiego


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotuj zaczyn. Do szklanki z wodą włóż drożdże i miód, wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 min.


Krok 2.
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, wlej oliwę oraz zaczyn. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj ok. 5 min. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe i suche miejsce na 2h.


Krok 3.
Przełóż ciasto z miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilż ręce i rozciągnij ciasto formując pizzę. Zawiń krawędź ciasta, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1 h do wyrośnięcia.


Krok 4.
Przygotuj sos. Sery kozi i edamski zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Mozzarelę porwij na kawałki, a ser pleśniowy pokrój na plasterki.< /p>

Krok 5.
Rozgrzej piekarnik do 230ºC. Rozprowadź sos pomidorowy na cieście, posyp tartymi serami, połóż mozzarellę i ser pleśniowy. Włóż do piekarniika i piecz 12 - 15 min, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!