Ciasteczka piernikowe

Czas: 2h
Liczba ciasteczek: 30-50
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Ciasteczka:

- 400 g mąki pszennej
- 100 g miodu
- 100 g cukru trzcinowy ciemny (Muscovado)
- 100 g cukru białego
- 140 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka wlej miód, dodaj cukier brązowy, cukier biały i masło. Podgrzewaj aż cały cukier i masło się rozpuszczą, wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia.


Krok 2.
Do przestudzonej masy dodaj jajko (najlepiej żeby miało temperaturę pokojową). Mieszaj energicznie do połączenia składników.


Krok 3.
Do dużej miski wsyp mąkę, cynamon, imbir oraz resztę sproszkowanych przypraw. Dokładnie wymieszaj. Do sypkich składników przełóż masę i wyrób ciasto.


Krok 4.
Stolnicę podsyp delikatnie mąką. Ciasto rozwałkuj cienko i powycinaj ciasteczka. Jeżeli przygotowujesz ciasteczka z dżemem z ciasta wytnij dwa okrągłe ciastka (jeżeli nie masz odpowiedniej foremki możesz użyć np. szklanki lub kieliszka). Jedno z ciastek posmaruj ulubionym dżemem omijając brzegi. Pośrodku drugiego wytnij foremką wybrany wzór i przełóż na ciasteczko posmarowane dżemem. Delikatnie dociśnij brzegi.


Krok 5.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w 180ºC przez 8 minut (ciasteczka z dżemem pieczemy 10 minut).

ŻYCZYMY SMACZNEGO!