Zielone pesto

Czas: 10 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Pesto:

- 2 pęczki bazyli
- garść orzeszków pini (lub innych np: nerkowca)
- ząbek czosnku
- ok. 200 ml dobrej oliwy z oliwek
- ok. 50 g startego parmezanu
- sól
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wersja z blenderem. Do blendera włóż orzeszki i czosnek. Miksuj ok 20 sekund. Dołoż bazylię, sól i pieprz. Dolej oliwę i miksuj 30 sekund. Dosyp parmezan i ponownie miksuj 10 sekund. Na koniec możesz skropić sokiem z cytryny.


Krok 2.
Wersja z moździerzem. Do moździerza włóż liście bazyli, czosnek i sól. Rozetrzy dokładnie. Dosyp orzeszki i ponowni rozetrzyj. Wlej oliwę, wymieszaj. Dosyp parmezan i połącz ze sobą wszystkie składniki. Na koniec możesz skropić sokiem z cytryny.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!