Panna Cotta

Czas: 10 min + 24 h
Dla ilu osób: 4
Trudność:łatwe

POTRZEBUJESZ:

Panna Cotta:

- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g malin do musu i dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do szklanki wsyp żelatynę i zalej 5 łyżkami wody. Odczekaj kilka minut. Do rondelka wlej mleko i śmietankę, wsyp cukier i gotuj nie doprowadzając do wrzenia. Gdy przy brzegach zaczną zbierać się bąbelki, zdejmij rondlek z ognia. Od razu zacznij mieszać mleko i powoli dodawać namoczoną żelatynę razem z wodą. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Krok 2.
Przygotuj miseczki/pojemniczki/szklaneczki ( tu zostaw od wierzchu trochę miejsca na mus) i rozlej do nich wystudzoną mieszankę. Wstaw na noc do lodówki.

Krok 3.
Przygotuj mus: malinki zblenduj na gładko i przetrzyj przez sitko by pozbyć się pestek. Jeśli chcesz wyjąć Panna Cottę z miseczek, wstaw je na kilka sekund do gorącej wody po czym przykryj talerzykiem, odwróć do góry nogami i postukaj w miseczkę. Oblej deser musem tak jak lubisz, udekoruj świeżą miętą i malinami. Jeśli przgotujesz Panna Cottę w szklance, po prostu polej ją musem i udekoruj malinami i miętą.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!