Ngiri z omletem tamagoyiaki i gravlaxem

Czas: 20 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Omlet:

- ok. 4 jajka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sake, mirin lub wódki
- wasabi


Łosoś:

- ok 200 g łososia gravlax ( przepis )


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Roztrzep w misce jajka, dodaj sos sojowy, cukier, mirin i dobrze wymieszaj.


Krok 2.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wlej niewielką ilość jajka i obracaj patelnią tak by jajko pokryło równomiernie całe dno. Gdy masa się zetnie a środek zostanie trochę wilgotny, zwiń omlet tak jak zwija się naleśniki i zostaw z boku patelni.


Krok 3.
Wlej ponownie jajka na dno patelni tak by pokryły dno i bok poprzedniego omleta. Gdy masa się zetnie zacznij zwijać od omleta który leży na boku. Powtarzaj wszystko od początku, aż zabraknie Ci jajek.


Krok 4.
Pokrój tamago na plastry, połóż na ryżu i zwiń cienkim paskiem nori. Podawaj z sosem sojowym.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!