Indyjskie chlebki naan

Czas: 3h
Dla ilu osób: 2-4
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Chlebki Naan:

- ok. 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdzy
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 40 g roztopionego masła
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- odrobina mąki kukurydzianej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski wlej wodę, wrzuć drożdże i cukier, wymieszaj dokładnie i odstaw zaczyn na 5 min.


Krok 2.
Do zaczynu wlej mleko, oliwę, jogurt, masło, wsyp sól, proszek do pieczenia i dodaj mąkę, wyrabiaj ciasto ok. 5 min aż będzie gładkie i ciągnące się. Może się trochę lepić do palców. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj wilgotną ściereczką, odstaw w suche i ciepłe miejsce na 1 h aż urośnie dwukrotnie.


Krok 3.
Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj kulki. Połóż je na posypanym mąką blacie i przykryj ciasto wilgotną ściereczką, odstaw na ok. 40 min.


Krok 4.
Do piekarnika włóż kamień do pieczenia pizzy lub, jeśli nie masz, odwróconą do góry nogami blachę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 250ºC.


Krok 5.
Posyp blat mąką, następnie delikatnie rozgnieć ciasto opuszkami palców. Podnieś każdy kawałek do góry i rozciągaj w powietrzu aby ciasto zrobiło się cieńsze, uważaj żeby się nie przerwało. Każdy chlebek powinien mieć ok. 15-18 cm długości. Pamiętaj aby ciasto było grubsze wokół krawędzi niż w środku.


Krok 6.
Połóż chlebek na drewnianą łopatkę posypaną odrobiną mąki kukurydzianej. Zsuń ciasto na blachę lub kamień. Chlebki pieką się około 3-5 min, powinny się jedynie lekko zarumienić. Podawaj gorące, z pomidorowym curry z kurczaka, humusem lub roztopionym masłem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!