Mazurek dulce de leche z orzechami

Czas: 2h
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Kruchy spód:

- 180 g mąki orkiszowej
- 90 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko


Dulce de leche:

- 200 g białego cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml tłustego mleka


Do przybrania:

- orzechy włoskie
- orzeszki ziemne
- suszone owoce w czekoladzie (rodzynki/wiśnie/żurawina)


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiej mąkę do miski, dodaj kawałki zimnego masła. Rozcieraj składniki palcami do otrzymania konsystencji piasku. Następnie dodaj cukier puder, jajko i jak najszybciej zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na godzinę.


Krok 2.
Zacznij przygotowywać dulce de leche. Do garnka z szerokim dnem wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu (nie mieszaj). Gdy tylko cukier zacznie się topić i nabierać złotego koloru dodaj śmietankę i mleko. Gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje (ok. 1 - 1,5h) od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, że masa zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu.


Krok 3.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180ºC (grzanie góra-dół). Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto i ponakłuwaj widelcem. Papier z ciastem przenieś na blachę. Piecz przez 15-20 minut aż osiągnie złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.


Krok 4.
Posmaruj spód ciepłym dulce de leche. Przybierz mazurka orzechami i owocami w czekoladzie, delikatnie wciskając je w masę. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!