Łosoś pieczony w sosie teriyaki

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Łosoś:

- ok. 350 g filetu z łososia
- ziarna sezamu
- sól
- czarny pieprz

Sos Teriyaki:

- 4 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- sok z 1/2 cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Usuń z ryby ości i skórę, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj razem składniki sosu i zalej nim rybę. Wstaw łososia do lodówki na ok. 60 min (nie musisz wstawiać do lodówki jeśli się spieszysz).


Krok 2.
Wyjmij rybę z lodówki i poczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 200ºC i piecz łososia ok. 12 min. W międzyczasie upraż ziarna sezamu na suchej patelni.


Krok 3.
Wyjmij łososia z piekarnika. Polej sosem z pieczenia i posyp prażonym sezamem. Podawaj z ryżem lub kuskusem i surówką.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!