Kurczak kung pao

Czas: 25 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Kurczak Kung Pao:

- ok. 300 g piersi z kurczak
- ok. 150 g makaronu udon
- 1 duża papryka
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- ok. 50 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3-4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- dymka
- skrobia kukurydziana
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrój kurczaka w kostkę, przypraw solą i pieprzem i obtocz dokładnie w skrobi kukurydzianej.


Krok 2.
Rozgrzej porządnie patelnię z 2 łyżkami oleju kokosowego. Smaż kurczaka ok 2-3 min aż się zezłoci.


Krok 3.
Odłóż kurczaka na bok na ręcznik papierowy by odsączyć go z tłuszczu. Na patelnię wlej pozostały olej kokosowy, pokrojoną w kostkę 2x2 cm paprykę i cebulę i pokrojony w pół plasterki imbir. Smaż ok. 3 minuty. Wrzuć kurczaka, przypraw sosem ostrygowym, sojowym i olejem sezamowym. Podlej wszystko ½ szklanki wody. Gdy sos będzie zarzadki, wymieszaj łyżkę skrobi kukurydzianej z 3 łyżkami wody i wlej na patelnię. Smaż wszystko ok. 5 min.


Krok 4.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany i odsączony dorzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wyłóż potrawę na talerze, posyp sezamem i dymką.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!