Krewetki z pesto i zielonymi szparagami

Czas: 30 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Krewetki:

- ok. 200 g świeżych lub mrożonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki pesto ( przepis )
- 100 g zielonych szparagów
- 200 g makaronu spaghetti
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sól i czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jeśli używasz świeżych krewetek obierz je, natnij na grzbiecie i usuń cienki, czarny pasek (jelito). Jeśli korzystasz z mrożonych, rozmróź i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Krok 2.
Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy się nagerzeje dorzuć czosnek i papryczkę chilli, smaż 3-4 min (uważaj by się nie przypaliły).


Krok 3.
Dorzuć krewetki i smaż 3 min z jednej strony, przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne 3 min.


Krok 4.
Na drugiej patelni usmaż pokrojone szparagi.


Krok 5.
Do krewetek dodaj ugotowany makaron, pesto, szparagi i wymieszaj delikatnie. Skrop danie sokiem z cytryny. Udekoruj natką pietruszki i plasterkami cytryny.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!