Krewetki w białym winie i makaron ramen

Czas: 25 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Krewetki:

- ok. 250 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- ok. 200 ml białego wina (półsłodkiego)
- 100 g masła
- 150 g makaronu ramen
- natka pietruszki
- odrobina soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jeśli używasz świeżych krewetek, obierz je z pancerzyków, natnij na grzbiecie i usuń cienki, czarny pasek (jelito). Jeśli korzystasz z mrożonych, rozmróź i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Krok 2.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć ok 75 g masla. Gdy się roztopi dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, smaż 3-4 min, uważaj by się nie przypalił.


Krok 3.
Dorzuć krewetki i smaż 5 min z jednej strony, po tym czasie wlej wino i przewróć krewetki na drugą stronę. Smaż jeszcze 5 min.


Krok 4.
Na patelnię włóż resztę masła, poczekaj aż się rozpuści, dołóż makaron i posiekaną natkę pietruszki i wszystko dobrze wymieszaj.


Krok 5.
Podawaj z białym winem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!