Jajka zapiekane w cieście francuskim

Czas: 30 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Jajka w cieście:

- 4 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ser pleśniowy
- świeża kolendra
- sól i pieprz
- szczypiorek


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Wytnij z ciasta francuskiego okręgi o średnicy ok. 10 cm ( jeśli zostanie Ci ciasto możesz wykorzystać je do zrobienia np. croissant'ów :) ). Ułóż na blaszce do pieczenia. Na środku, ok. 2 cm od krawędzi, połóż coś ciężkiego, np. fasolę w okrągłym żaroodpornym naczyniu lub specjalne kuleczki do wypieku tart. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 5 min. aż krawędzie ciasta urosną.


Krok 2.
Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż wystygnie. Posyp pokruszonym serem. Wbij jajko, przypraw solą i pieprzem. Wstaw z powrotem do piekarnika na 6-7 min. Ciasto powinno się zrumienić a białko ściąć. Po wyciągnięciu udekoruj świeżą kolendrą.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!