Gravlax - łosoś marynowany na zimno

Czas: 24h + 30 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Gravlax:

- 500 g filetu z łososia
- 100 g cukru
- 100 g soli morskiej
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- starta skórka z limonki
- 2 łyżki świeżo zmielonych ziaren kolendry
- 1 duży burak


Sos musztardowo-cytrynowy:

- 50 g miodu
- 50 g musztardy francuskiej (ziarnistej)
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyj i osusz rybę, usuń wszystkie ości, ale nie usuwaj skóry. Wymieszaj razem: cukier, sól morską, czarny pieprz, utarte nasiona kolendry, skórkę z limonki oraz buraka startego na grubych oczkach. Dno naczynia wyłóż folią spożywczą i posyp ją 1/4 tej mieszanki. Ułóż łososia na folii skórą do dołu, a następnie posyp go resztą tartego buraka i przypraw. Rybę owiń szczelnie folią. Postaw na niej coś ciężkiego i wstaw do lodówki na 1-2 dni. Od czasu do czasu wylewaj powstający sok.


Krok 2.
Zdejmij folię z łososia i oczyść go z marynaty przy pomocy noża. Tak przyrządzonego łososia można przechowywać w lodówce ok. 2-3 dni.


Krok 3.
Sos miodowo-musztardowy. Wymieszaj razem miód, musztardę, sok i skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem.


Krok 4.
Propozycja podania. Pokrój rybę ostrym nożem w cienkie plasterki. Przygotuj grzanki lub chrupkie pieczywo. Posmaruj kanapki serkiem ricotta, na wierzchu ułóż łososia, przypraw świeżym koperkiem lub szczypiorkiem i polej sosem.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!