Domowa granola z jagodami goji

Czas: 30 min
Dla ilu osób: 1-4
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Granola:

- 2 szklanki płatków owsianych (mogą być ekologiczne)
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki miodu
- ok. 300 ml herbaty earl gray
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- ok. 100 g suszonych moreli
- ok. 100 g jagód goji
- 1-2 arkuszy papieru do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie składniki, cynamon i karadamon. Zagotuj wodę i zaparz herbatę.


Krok 2.
Rozpuść miód w herbacie i zalej nią wszystkie składnki. Dobrze wymieszaj aby wszystko się ładnie połączyło.


Krok 3.
Wyłóż wszystko na blachę do pieczenia i rozłóż równomiernie (możesz potrzebować dwóch blach). Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wstaw granolę na ok. 20 min. Po ok. 10 min przemieszaj wszystko i wstaw do dalszego pieczenia. Gdy granola się zrumieni, będzie gotowa.


Krok 4.
Wyjmij granolę z piekarnika, posyp posiekanymi morelami i jagodami goji. Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!