Gnocchi z batatów

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 4
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Gnocchi di patate:

- 2 duże bataty
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Włóż bataty i piecz ok. 50 minut.


Krok 2.
Wyjmij bataty z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Nastepnie obierz i przeciśnij przez praskę do ziemiaków. Dodaj dwa żółtka i mąkę, wymieszaj wszytko dokładnie i delikatnie zagnieć ciasto.


Krok 3.
Na stolnicę wysyp trochę mąki. Odetnij kawałeczek ciasta i zroluj w długie cygaro. Pokrój wałek na ok. 2 cm kawałki. Uformuj jak chcesz, w kulki, kopytka, używając widelca lub deseczki do gnocchi. Pamiętaj żeby oprószyć ciasto i gnocchi mąką by nie przywarły do stolnicy.


Krok 4.
Zagotuj wodę. Wrzucaj gnocchi partiami by się nie posklejały i nie rozpadły. Gdy wypłyną są gotowe! Podawaj ze swoim ulubionm sosem!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!