Gnocchi di patate

Czas: 1,5h
Dla ilu osób: 4
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Gnocchi di patate:

- 1 kg ziemniaków
- 2 żółtka
- 150 g mąki pszennej
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Włóż ziemiaki i piecz ok 1 godzinkę.


Krok 2.
Wyjmij ziemiaki z piekarnika i poczekaj aż ostygną. Obierz dokładnie i przeciśnij przez praskę do ziemiaków. Dodaj dwa żółtka i mąką, wymieszaj wszytko dokładnie i delikatnie zagnieć ciasto.


Krok 3.
Na tortownicę wysyp trochę mąki. Odetnij kawałeczek ciasta i ufromuj długie cygaro. Pokrój wałek na ok. 2 cm kawałki. Uformuj jak chcesz, w kulki, kopytka, lub używając widelca lub deseczk do gnoccho. Pamiętaj by opruszyć walek i gnocchi mąką by nie przywarły do tortownicy


Krok 4.
Zagotuj wodę. Wrzucaj gnocchi partiami by się nie posklejały i nie rozpadły. Gdy wypłyną są gotowe! Podawaj ze swoim ulubionm sosem!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!