Fritatta z 3 serami, pomidorami i bazylią

Czas: 20 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Fritatta:

- 6 jajek
- 20 ml mleka
- 100 g sera pleśniowego
- 2 pomidory lub 8 pomidorków cherry
- czerwona cebula
- 50 g startego parmezanu
- 50 g mozzarelii
- sól, pieprz i kiełki do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Jaja wbij do miski, dorzuć tarty parmezan, wlej mleko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, pomidory w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce z małymi oczkami a bazylię pokrój w paseczki.


Krok 2.
Na patelni (takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) rozgrzej olej. Wsyp pokrojoną w piórka cebulę i smaż aż się zeszkli po czym dodaj pokrojone w kostkę pomidory i smaż aż zaczną mięknąć. Dodaj bazylię i smaż jeszcze 30 sekund. Następnie dodaj masę jajeczną i smaż 2-4 minuty aż jajka zaczną się ścinać od góry. Posyp wszytko porwaną mozzarelą i pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika i piecz 12-15 minut. Jeśli chcesz by frittata była bardziej przyrumieniona, na ostatnie 2 minuty włącz grill (uważaj by się nie spaliła).


Krok 3.
Ostrożnie wyjmij frittatę z patelni (uważaj by się nie poparzyć, rączka będzie strasznie gorąca). Pokrój na 4-8 części (jak pizzę) i udekoruj kiełkami.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!