Fritatta ze szparagami i wędzonym łososiem

Czas: 20 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Frittata:

- 5 jajek
- 20 ml mleka
- czerwona cebula
- 50 g startego parmezanu
- ok. 200 g zielonych szparagów
- ok. 75 g wędzonego łososia
- sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatałowa


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Jaja wbij do miski, dorzuć tarty parmezan, wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową, dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka.


Krok 2.
Na patelni (takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) rozgrzej olej. Wsyp pokrojoną w piórka cebulę i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj masę jajeczną i smaż 2-4 minuty aż jajka zaczną się ścinać od góry. Posyp wszytko pokrojonymi na 3 cm szparagami i porwanym na kawałki łososiem. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Jeśli chcesz by frittata była bardziej przyrumieniona, na ostatnie 2 minuty włącz grill (uważaj by się nie spaliła).


Krok 3.
Ostrożnie wyjmij frittatę z patelni (uważaj by się nie poparzyć, rączka będzie strasznie gorąca). Pokrój na 4-8 części (jak pizzę).

ŻYCZYMY SMACZNEGO!