Fondant z białą czekoladą

Czas:32 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Fondant:

- 75 g białej czekolady
- 50 g masła + do posmarowania kokilek
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 75 g białej czekolady

Do dekoracji:

- garść czarnych porzeczek
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1,5 łyżki cukru pudru
- listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W kąpieli wodnej ropuść czekoladę i masło. Połącz składniki stale mieszając. Następnie miskę z masą odstaw na bok do przestygnięcia.


Krok 2.
W drugiej misce roztrzep jajka. Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki sie połączą, dodaj mąkę oraz lawendę i wymieszaj przy pomocy szpatułki.


Krok 3.
Kokilki posmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem. Przelej do nich ciasto i wstaw do lodówki na 1-2 godziny


Krok 4.
Nagrzej piekarnik do 200ºC. Piecz ciastka przez 12 minut.


Krok 5.
W czasie pieczenia przygotuj dekoracje - ubij śmietanę z cukrem pudrem, umyj i osusz owoce oraz liście mięty. Gdy fondant będą gotowe, przełóż je szybko na talerze, udekoruj i podawaj natychmiast, gdy są jeszcze gorące.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!