Foccacia al sale by Gennaro Contaldo

Czas: 3,5h
Dla ilu osób: 6-8
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Focaccia:

- ok. 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 12 g świeżych drożdzy
- 350 ml letniej wody (ok 40-50ºC)
- 2 łyżeczki soli
- semolina lub okruszki chleba do podsypania
- oliwa z oliwek
- gruboziarnista sól morska
- czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wymieszaj w szklance drożdże i wodę.


Krok 2.
Do miski wsyp mąkę i sól, dobrze ze sobą wymieszaj po czym dodaj zaczyn i dokładnie wszytko wymieszaj. Zagniataj ciasto 5 minut by było gładkie i elastyczne, podsypuj mąką gdyby było zbyt kleiste. Ciasto powinno się trochę lepić do rąk.


Krok 3.
Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 20 minut, tak by podwoiło swoją objętość.


Krok 4.
Naczynie do pieczenia (kwadratowe, prostokątne, tortownica, keksówka, jakie sobie życzysz) wyłóż papierem do pieczenia, obsyp semoliną albo okruszkami i przełóż do niego ciasto (możesz je rozwałkować lub rozciągnąć w rękach). Wierzch delikatnie posmaruj oliwą z oliwek (ok. jedną łyżkę) i zostaw na 5 min. Po tym czasie powciskaj palcami oliwę w ciasto robiąc przy tym ładne wzorki, obsyp solą morską i grubomielonym czarnym pieprzem, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.


Krok 5.
Rozgrzej piekarnik do 220ºC z termobiegiem (lub 240ºC bez funkcji termoobiegu) i piecz focaccię ok. 20 min. Jak wyrośnie i ładnie się zarumieni znaczy że jest gotowa!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!