Dyniowe ryżotto

Czas: 30 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: łatwe

POTRZEBUJESZ:

Ryżotto:

- 100 g ryżu (np. basmati)
- 1 łodyga selera naciowego
- średnia cebula
- 1 litr bulionu z warzyw
- 300-400 g dyni piżmowej
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g masła
- sól i pieprz
- kilka listków świeżej kolendry


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozpuść masło na patelni. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego selera. Przesmaż aż warzywa się zeszklą. Dodaj ryż i smaż jeszcze 3 - 4 minuty.


Krok 2.
Teraz zacznij dodawać bulion. Do ryżu dolej porcję 100 - 150 ml płynu. Cały czas mieszaj ryż. Poczekaj aż bulion zostanie wchłonięty, po czym dolej kolejną porcję. Gdy ryż trochę się podgotuje, wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę dnię. Smaż chwilę a nastepnie dolej kolejną porcję bulionu.


Krok 3.
Gdy ryż i dynia będą już miękkie, zdejmij patelnię z ognia, dodaj tarty parmezan i łyżeczkę masła. Przykryj pokrywką i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie wszystko jeszcze raz wymieszaj, przełóż na talerz, posyp parmezanem i udekoruj listkami kolendry. Podawaj gorące!

ŻYCZYMY SMACZNEGO!