Jajeczne chmurki

Czas:25 min
Dla ilu osób: 2
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Chmurki:

- 4 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- szypiorek
- 2 kromki chleba na grzanki


Szybka sałatka:

- 50 g roszponki
- pół czerwonej cebuli
- 8 pomidorków cherry
- łyżeczka osctu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go odrobinką oliwy z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 190ºC, oddziel żółtka od białek, zetrzyj parmezan, cebulę pokrój w piórka a pomidorki przekrój na pół..


Krok 2.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dosyp parmezan (troszkę możesz zostawić do dekoracji), dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyłóż białka na papier do pieczenia formując z nich chmurki, na środku zrób delikatne zagłębienie i przełóż do każdej chmurki po jednym żółtku.


Krok 3.
Wstaw blachę do piekarnika. Jeśli chcesz by żółto pozostało płynne, piecz chmurki ok. 8 - 10 min. Jesli chcesz by żółtko było ścięte, piecz chmurki 14 - 16 minut, aż białka złapią trochę złotego koloru. Na 6 - 8 minut przed końcem możesz włożyć do piekarnika grzanki.


Krok 4.
Do miseczki włóż roszponkę, dodaj cebulę, pomidorki, ocet blasamiczny i oliwę z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj sałatkę.


Krok 5.
Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie zdejmij chmurki na talerz (jeśli przywarły do papieru, użyj długiego i cienkiego noża). Udekoruj szczypiorkiem i tartym parmezanem, dopraw solą i pieprzem, nałóż na talerz sałatkę i grzankę.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!