Babeczki walentynkowe

Czas: 2h
Dla ilu osób: 2-8
Trudność: średnie

POTRZEBUJESZ:

Babeczki:

- 200 g mąki pszennej
- 100 g jasnego cukru trzcinowego
- 50 g ciemnego cukru trzcinowego (Muscovado)
- 50 g masła
- 2 jajka
- 100 ml migdałowego likieru Amaretto
- 30 g płatków migdałowych
- szczypta soli

Krem maślany::

- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki kremówki 
- kilka kropli esencji waniliowej


Do dekoracji:

- lukier plastyczny - czerwony
- kuleczki do dekoracji deserów


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do rondelka wlej likier migdałowy. Podgrzewaj, aż alkohol zacznie parować ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a nastepnie dodaj masło. Mieszaj do połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.


Krok 2.
Posiekaj grubo płatki migdałów. Oddziel białka od żółtek.


Krok 3.
Do miski wsyp mąkę, cukier, migdały. Dodaj 2 żółtka i przestudzone masło. Zmiksuj.


Krok 4.
Ubij pianę z białek ze szczyptą sol. Wmieszaj w masę przy pomocy szpatułki.


Krok 5.
Do formemek włóż papilotki i wypełnij ciastem. Piecz ok. 25 minut w 180ºC. Po tym czasie sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka czy babeczki są już gotowe (patyczek po nakłuciu ciasta powinien być suchy). Jeśli tak, wyjmij je z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.


Krok 6.
Z lukru plastycznego uformuj serduszka.


Krok 7.
Przygotuj krem. Masło utrzyj z cukrem pudrem, kremówką i esencją na puszystą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj wystudzone babeczki kremem,serduszkami i perełkami.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!